Sakal Ekimi
Sakal ekimi, tıpkı saç ekimi gibi vücudun başka bir bölgesinden alınan kılların sakalın problemli bölgesine nakledilmesiyle insan sakalı oluşturulmasını amaçlamaktadır. Bu yöntem sakal bırakmamış veya sakalı olan kişilerde etkili bir şekilde uygulanabilmektedir. Özellikle sakallı erkekler sakal kesmeyi düşünme eğilimindedir.
Tıraş sırasında lokal anestezi kullanıldığı için herhangi bir ağrı yaşanmaz. Sakal ve saç ekiminde FUE tekniği kullanıldığı için teknik oldukça etkilidir. Bu yöntem ile bu kıllar dökülmeyen bölgelerden sakallı bölgeye nakledilir. Sakal ekimi yapılacak kişide bölgesel sakal kaybı varsa, sakalın çevresindeki yoğunluk değerlendirilerek uygun ekim planı geliştirilir. Sakalın tamamen olmadığı durumlarda kişi genellikle 1.000 ile 3.000 arasında kıl kökünü, kişinin isteğine göre boyut ve yoğunluk ayarlayarak çevirebilir. Hiç sakalı olmayan bir kişiye toplam 1.000 adet saç ekimi yapılarak, 100 adet kök vücudun yan bölgelerine, 400 adet kök ise çene ve sakal boyunca dağıtılarak sakal restorasyonu sağlanabilmektedir.
Sakal Ekimi Nedir
Sakal ekimi de diğer ekimler gibi sakal bölgesi rengindeki kıl ve zayıflığın giderilmesi amacıyla köklerin ense bölgesinden sakal bölgesine nakledildiği bir ekim operasyonudur.
Sakal ekimi ihtiyaca göre değişiklik göstermektedir; Bölgenin yaralanması, dökülmesi veya belirli bir bölgeden yayılması durumunda etrafındaki sakalın yoğunluğu sınırları dahilinde rotasyon yapılır. Genellikle enseden alınan saçlar kullanılır. Kişinin sakalı çıkmamışsa ve 20 yaşını geçmişse ekim yapılacak yere kişi kendisi karar verir ve çekilir. bu aynı zamanda kişinin isteğine de bağlıdır.
Çünkü bazı kişiler sakal ekimi sonrasında ortaya çıkmanın, onlara güzellik ve estetik açıdan sorun yaratacağını düşünmektedirler. Bu kaçınılmaz etki hastalarda kaygı durumuna neden olur. Bu gibi durumlarda hasta, sonucu beklemek ister ve belirli bölgelere az sayıda kanal tedavisi yapılmasını ister. Böyle bir durumda bölgeye az sayıda greft yapıyoruz, kısa bir süre sonra hasta ekim yapılan bölgenin hiç de abartılı görünmediğini ve geri kalanı kolay olan şeyleri alabildiğini fark ediyor. Genel olarak rotasyon sakal ve çenenin görünen bölgesinde yapılır, favoriler ise sakalın arka bölgesinde kısa süreliğine döndürülür. Boyundan veya vücuttan alınan kökler, alındıktan hemen sonra ekim alanına nakledilir.
Sakal Ekimi Nasıl Yapılır
Sakal ekimi öncesinde estetik uzmanı ve plastik cerrah hastayı detaylı bir şekilde muayene eder, sorunlu bölgeyi analiz eder ve hediye vermenin özellikleri olabilecek gerekli saç miktarını belirler. Ekim yapılacak alana karar verildikten sonra istenilen şeklin elde edilmesi için gerekli olan greft sayısı da netlik kazanır. İşlem öncesinde hastanın sağlık durumunu kontrol etmek amacıyla bazı testler yapılır. Tıraş için mevcut sağlık durumunun iyi olması önemlidir. Testte herhangi bir sorun görülmezse hasta tıraşa hazırdır. İşlem sırasında herhangi bir acı yaşanmaması ve hastanın işlemin bitmesini bekleyebilmesi için sakal bölgesine lokal anestezi uygulanarak dökülmesi beklenir. Daha sonra donör bölgeden istenilen saçlar zarar görmeyecek şekilde toplanır ve vücudun sağlıklı hale getirilmesi için işlem bitene kadar özel bir solüsyonda bekletilir. Sakal kökleri için gerekli olan para toplandığında ekim işleminin ardından kökler tek tek gerekli alana nakledilir.
Sakal Ekimi İyileşme Süreci
Operasyon yüzde yapıldığı için iyileşme süreci saç ekimi operasyonuna göre daha uzundur. Ancak uygulama sonrasında sakalınıza iyi bir bakım yaparak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu işlem sırasında açılan kanallar kemiğin bu bölgede büyümesini sağlayacaktır. Ameliyat sonrası bakım rutininin bir parçası olan yıkama ve krem kullanma rutini ile operasyondan yaklaşık bir hafta sonra kabuklar kaybolacaktır.
İşlem sonrasında saç ekimi uygulamasında olduğu gibi şok dökülme süreci yaşanır. Bu süreç ekim işleminden yaklaşık 1 ay sonra başlar ve ikinci aydan itibaren kaybedilen saçlar tekrar çıkar. Operasyon sonrası ilk 3 gün evde istirahat edilmesi önerilir. Bu sayede operasyon sırasında açık kanallardan bakteri ve mikroplar girerek sakallı bölgeye ekim yapılmasının önüne geçilmiş olur. Ayrıca sakalın döndüğü yer için de bakım yapılması, ortaya çıkan kırmızılıkların ve kabuklanmaların giderilmesi gerekir.
Sakal Ekimi Ne Kadar Sürer
Sakal ekim işleminin süresi, uygulanan ekim işlemine, ekilecek greft sayısına, doktorun tecrübesine ve hastanenin donanımına bağlı olarak değişebilmektedir. Ancak genel açıdan bakıldığında:
- Bıyık Ekimi: Tipik olarak bıyık ekimi için 500 ila 1000 greft arasında ihtiyaç duyulabilir. Bu işlem yaklaşık 2 ila 4 saat arasında tamamlanabilmektedir.
- Sakal Ekimi: Sakal ekiminde greft ihtiyacı daha fazladır. 1.000 ila 3.000 grefte ihtiyaç duyulabilir. Ortalama olarak bu 3 ila 7 saat arası sürer
Sakal Ekimi Kaç Seans Yapılır
Sakal kesme işlemi için gereken süre, kişinin mevcut sakal miktarına ve istenilen sonuçlara bağlıdır. Genellikle sakal ekimi işlemi 1 ile 3 seans arasında tamamlanır. İlk seansta genellikle saçlar alınarak sakal bölgesine enjekte edilir. Bu işlem saç ekimi işlemine benzer. İkinci ve üçüncü seanslarda daha fazla yoğunluk ve istenilen sonuçlara ulaşmak için sakal bölgesine ek enjeksiyonlar yapılabilir.
Sakal Ekimi Etkisini Ne Zaman Gösterir
Sakal ekimi FUE tekniği kullanılarak yapılmaktadır. FUE tekniği hastanın donör bölgesinde çizgisel bir kabarcık bırakmaması için kullanılır. İşlem 4 ila 5 saat sürmekte ve hastanın beklentisine göre enseden sakal bölgesine 800 ila 1.500 greft nakledilmektedir. Sakal ekiminde sadece 1'li (tek saçlı foliküler ünite) veya 2'li FU kullanılır. Doğal sonuçlar elde etmek için renkli kökler ve gri saç kökleri bölünerek ekim alanına enjekte edilir. Sakal iyileştikçe ekim yapılan bölgenin etrafında kabuklanma oluşur. Kabuğun düşmesi yaklaşık 1 ila 2 hafta sürebilir. Bölge bir süre kırmızı kalır ve 1-2 ay içerisinde kızarıklık yavaş yavaş kaybolur. Ekilen sakal operasyondan 2-3 ay sonra çıkmaya başlar. Tam sonuçlar bir yıl sonra görülür. Bu sakal ömür boyu kalıcı olur.
Sakal Ekimi Sonrası
Saç ekiminde olduğu gibi sakal ekiminde de süreç oldukça önemlidir. Ekim işlemi sonrasında herhangi bir kötü veya sert davranış, yeni ekilen sakala zarar verebilir ve işlemden istenilen sonuçların alınmasını engelleyebilir. Bu nedenle tedavi sürecinde işlemi gerçekleştiren plastik cerrahın tüm detaylarına dikkat etmesi yerinde olacaktır.
Sakal ekimi işlemi sonrasında hastanın beklentileri şunlardır:
- Sakal ekiminin yapıldığı ilk gün, etkilenen bölgeye su değmemesine dikkat edilmelidir. Bu süre zarfında yüzünüzü yıkamak ve duş almak yasaktır.
- İşlem sonrası köpeğin tüylerindeki kızarıklık ve renk değişikliği birkaç gün içerisinde hemen kaybolur. İşlemden sonraki 10 ila 14 gün boyunca mümkün olduğunca kozmetik veya bakım ürünleri kullanılmalı, uygulama alanına kimyasallar sürülerek kuru tutulmalı ve mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Bu işlemden sonra önerilen krem ve losyonlar işlemi yapan doktorun tavsiye ettiği sürede kullanılabilir. Tıraş sonrası en önemli şey hastanın en az 3-4 gün sırtüstü yatmasıdır. Eğer yüzüstü ya da yan yatarsanız yeni tıraş edilen kıllar zayıflayabilir ve istenilen düzeyde sakal çıkmayabilir. Saç ekimi yapıldıktan sonra sakal ekiminden yaklaşık 2 ila 3 hafta sonra sakal dökülmesi meydana gelir. Bu dökülme normaldir ve bu süreçten sonra güçlü ve sağlıklı bir sakal çıkmaya başlar. Tedavi süresince doktorla sık sık görüşülmeli, onun onayı olmadan tıraş ve traş yapılmamalıdır.
Hastadan hastaya değişmekle birlikte, sakal ekimi işleminden yaklaşık 8 ila 12 ay sonra hasta, istediği son ve kalıcı sakal görünümüne kavuşacaktır.
Sakal Ekimi Sonrası Tıraş
Sakal ekimi sonrası tıraş olmak isteyenlerin ekimden sonra sadece 15 gün beklemesi gerekmektedir. Bu işlem sırasında çalışma alanı iyileşecektir. Kabuk ve ortaya çıkan kabuk kaybolacaktır. Ayrıca bu kıvırcık saçlar da bu dönemde çok popüler olacak. Ancak operasyon sonrası sakalların tekrar çıkması 6 ay süreceğinden sakalınızı kısaltarak şekillendirmek için biraz daha bekleyebilirsiniz. Bu sayede sakal çıkabilir ve ekilen görünüm ortadan kaldırılabilir.
Sakal Rkimi Sonrası Bakım
Sakal uzatırken doğru yüz bakımı, kılların cilde yapışmasını önlemek için çok önemlidir. İlk altı ay jiletle tıraş olunması önerilmez. Altı ay sonra sakalınız yavaş yavaş şekillenmeye başlayacaktır. Bu işlemden sonra saçlarınızı dilediğiniz gibi (jilet, ustura vb.) kesebilirsiniz. Sakal bakımı yaparken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz önerilir:
- Sert kimyasallar içeren ürünler sakalınızı doğal olarak sertleştirip uzamasını yavaşlatabilir.
- Sakalınızı yıkamak için kullandığınız ürünlerin doğal olması veya sakallara özel formüle edilmiş olması tavsiye edilir. Sakallarınız için mutlaka doktorunuzun önerdiği krem veya losyonu kullanmanız önemlidir.
- Saçlara uygulanan bitkisel yağ, içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle saçlarınızı güçlendirecek, saçların daha hızlı uzamasını teşvik edecektir. A, E ve K vitaminleri cildin kendini nemlendirmesine yardımcı olan vitaminlerdir. Ham badem yağı ve organik zeytinyağında bulunan bu vitaminler sakalınızı temiz tutar ve kan dolaşımını artırır. Bu sakalınızın daha güçlü olmasını sağlar.
- Sarımsak saç ve sakal için kullanılan malzemelerden biridir. Cildinizi temizledikten sonra sarımsağı hafifçe karıştırarak uygulayabilirsiniz. Bu saçlarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olacaktır. Masaj etkisi olan sakal ve sakal ekiminden 1 ay sonra uygulamaya başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için doğru boyuttaki tarağı seçin. Karışım kan dolaşımını artırır ve sakal büyümesini destekler.
Sakal Ekimi Fiyatları
Sakalın maliyetini belirleyen temel faktör o bölgeye ekilecek kıl miktarıdır. Saç miktarı ile fiyat arasında bir sınır vardır. Sakal Ekimi Ekilecek saçların daha az olması durumunda sakal ekiminin maliyeti de azalacaktır. Bu miktar açılacak saç sayısına bağlıdır. Bunun dışında merkezin tecrübesi ve donanımı, sakal ekimini yapacak profesyonel ve ekibi de fiyatı etkilemektedir. Ancak hastalar için tıraşın faydaları fiyatından daha önemlidir. Ekim sonrası sakalın ortaya çıkması hastaları memnun etmektedir. Sakal ekimi yaptırmak isteyenlerin şikayetlerinden biri de sakalın istenilen şekilde çıkmaması ya da çıkmamasıdır. Bu durumlarda tıraş olmak en iyi çözüm olduğu için kaçınılmazdır. Sakal kaldırma yanaklara, çeneye, yanlara ve sakal bölgesine yapılan bir uygulamadır. Bu bölgelerdeki sivilce ve lekeleri kapatmak için uygulamalar yapılabilir. Donör bölgeden alınan saçların ekimi bu bölgelerdeki saç dökülmelerine kalıcı çözüm sağlar. Kalıtsal faktörler, iğneli epilasyon, lazer epilasyon, yanıklar ve cerrahi prosedürler dahil olmak üzere saç dökülmesinin yaşanması mümkündür. Bölgedeki kılların güçlendirilmesi ve bu kılsız bölgelerde kıl çıkmasının sağlanması için sakal kesimi yapılabilir. Amaç kişinin istediği uzunlukta doğal bir sakal oluşturmaktır. Sakal ekimi fiyatları farklılık gösterdiğinden mutlaka bizimle iletişime geçin.
Hizmet Bilgilendirme
Operasyon Sayısı
2 - 3 Seans
Operasyon Süresi
1 - 2 Saat
Anestezi
Lokal
Hassasiyet Süreci
1 - 3 Gün
İşe Dönme Süresi
Hemen
Tam İyileşme
1 - 2 Hafta
Sonuçların Kalıcılığı
Ömür boyu
Hastanede Kalma Süresi
Aynı Gün Taburcu